Spis sekretów kulinarnych Stefana Świeżawskiego
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy ZNAK Dział: inne… Format: 240x168 Stron: 176 Oprawa: twarda ISBN: 8324005455 INDEKS: ZNK0495B11408Opis
Wstęp i rysunki: Stefan Swieżawski.
Redakcja i głosy współczesne: Piotr Bikont
Zapraszamy na niezwykłą ucztę dla podniebienia i wyobraźni. Gromadzony przez kilka pokoleń zbiór przepisów, które spisywali przodkowie profesora Stefana Swieżawskiego, to skarbnica kulinarnych tajemnic. Tylko tutaj znajdziecie przepisy na szynkę z ryby i wódkę pędzoną z wołowiny. Przepisom towarzyszą zdjęcia ziemiańskiego świata z archiwum profesora Swieżawskiego i nie publikowane rysunki, które wykonał jako dziecko. Tomik otwierają wspomnienia przywołujące czasy, gdy przyszły wybitny filozof, dla zaspokojenia łakomstwa gotów był nawet wyłowić kiełbaskę pływającą w tatrzańskim stawie...
Lektura książki, którą współczesnymi glosami opatrzył Piotr Bikont, daje bardzo mocno i wyraźnie poczuć smaki i zapachy tamtej kuchni. Te oryginalne przepisy mogą być inspiracją dla najlepszych kucharzy. A co narodzi się z tych inspiracji - jak radzi jeden z ich autorów - "Wydaj, przydawszy do tego jakiego chcesz sosu lub zaprawy".