Jedzenie w relacjach społecznych
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe Papieskiej Akademii Teologicznej w Krakowie Dział: Społeczeństwo Format: 156x233 Stron: 450 Oprawa: miękka ISBN: 8374380802 INDEKS: PAT0080B15967Opis
Odżywianie się od początków dziejów stanowiło podstawowy, bo egzystencjalny problem ludzi. Zbieractwo, myślistwo, a później rolnictwo i pasterstwo były religijnymi czynnościami dla znalezienia lub wyprodukowania środków do życia. Każdy rodzaj pożywienia zanim trafił na stoły ludzi, stawał się wpierw pokarmem bogów. Mięso, mleko, owoce, warzywa, wszystkie używki, a nawet przyprawy i napoje miały swe znaczenie symboliczne i odnosiły człowieka do Stwórcy. Ofiary z produktów żywnościowych uzupełniał człowiek niekiedy darem z innych ludzi. Współczesne odejście od rozumienia społecznej roli jedzenia i jego znaku religijnego doprowadziło ludzkość do masowego korzystania z fabryk pożywienia, gdzie anonimowi i w ciszy konsumujemy produkty genetycznie zmodyfikowane, byle odpowiednio kaloryczne. Utrata głębszego rozumienia jedzenia i odejście od teologii stołu ogołociły człowieka z bogactwa przeżyć i doznań, które były udziałem wszystkich, ucztujących przed nami przy ogromnym stole zastawionym przez Stwórcę.