Powrót na poprzednią stronę

Polskie posty

Polskie posty

Zupy, pierogi, ryby, grzyby, jarzyny

Barbara Adamczewska

Nowy Świat Wydawnictwo Warszawa 2007

ISBN: 978-83-7386-239-0
format: 144x205, stron: 160, oprawa: miękka

INDEKS: NOW0001B17064

Cena: 14,90 zł – brak w sprzedaży (informacja: kmt@kmt.pl)

W ciągu długiej historii polskiej kuchni postnej powstawały receptury potraw, które pojawiając się na polskich stołach, dają świadectwo pomysłowości i kultury kulinarnej. Wydaje się, że warto było te perełki ocalić od zapomnienia. Wiele z przepisów sprzed setek lat z różnych przyczyn nie nadaje się do zastosowania, więc trzeba przeprowadzić mały lifting, spróbować nieco je odchudzić, ująć im nieco tuczących dodatków, a potem przełożyć na współczesną technikę wykonania, zachowując w miarę możliwości smak, coś z ducha potraw, które także dziś powinny smakować. Warto pokazać, co było w tradycyjnej kuchni wspaniałego i co należy pamiętać. Historia kuchni, obecna w każdym przepisie, to przecież cząstka dziejów kraju i ludzi.

 

Kategorie

Książki / Promocja / za 10 zł

Książki / Literatura piękna / inne...

 

Inne pozycje autora dostępne w księgarni