Okładka %

Kociewska książka kucharska

podręczna wedle odmian pór roku i zwyczaju spisana Andrzej Grzyb Wydawnictwo: Wydawnictwo Diecezji Pelpliñskiej "Bernardinum" Dział: Zdrowie Format: 165x235 Stron: 272 Oprawa: twarda ISBN: 9788373805927 INDEKS: BER0252B21127
39,00 zł 36,90 zł Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 36,90 zł
Darmowa dostawa od 150 zł Paczkomaty 10 zł Poczta Polska 15 zł Za pobraniem 15 zł

Opis

Przez wieki ludzie wędrowali ciekawi świata, czy też gnani żądzą zysku albo wojennej sławy. Szli na krańce świata, niosąc Chrystusa. Szli, szukając ocalenia przed prześladowaniem. Nieśli też przy okazji z miejsca na miejsce, z południa na północ, ze wschodu na zachód, a i odwrotnie, swoją wiedzę o jedzeniu, swoje potrawy, smaki i produkty. Morzem i lądem wędrowały kartofle, kawa, herbata czy – równie ważne jak sól i cukier – przyprawy. W tej książce kucharskiej przypomina się to, co dawniej na Kociewiu jadano i to, co dzisiaj trafia na stoły ku uciesze podniebień i żołądków, z nadzieją, że mimo nowinek i postępującego uniwersalizmu wiele naszych potraw przetrwa. Nikogo nie musimy udawać. Jesteśmy częścią tej krainy, naszej krainy, Kociewia. Jej solą. Potrawy i ich przygotowanie w tej książce pokazujemy nie z powodu mody, lecz jako ważną część naszej regionalnej kultury.

Inne pozycje - Andrzej Grzyb

Okładka
Andrzej Grzyb
19,90 zł
Okładka
Andrzej Grzyb
24,90 zł
24,90 zł
30,00 zł
22,00 zł
39,00 zł
Okładka
Andrzej Grzyb, Krzysztof Strzeliński
65,00 zł
20,00 zł
20,00 zł