Powrót na poprzednią stronę

Wypieki w tradycji klasztornej

Wypieki w tradycji klasztornej

Chleb powszedni i świąteczne specjały

Petra Altmann

Wydawnictwo Święty Wojciech Poznań 2010

ISBN: 978-83-7516-236-3
format: 175 x 195, stron: 156, oprawa: miękka, skrzydełka

INDEKS: WOJ0472B26157

Cena: 29,90 złdodaję do koszyka

Wypieki w tradycji klasztornej
Chleb powszedni i świąteczne specjały


Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb, ale również placki, ciasteczka oraz słodkie i pikantne przysmaki. Zwłaszcza na duże święta kościelne wypiekano prawdziwe specjały, aby osłodzić sobie nimi życie. Dr Petra Altmann, specjalizująca się w zwyczajach i życiu klasztornym, uchyla przed nami rąbka tajemnicy klasztornej tradycji piekarskiej, wzbogacając ja legendami i historią powstania przysmaków.

W książce podano 85 przepisów na najbardziej ulubione dania i dotąd niepublikowane recepty z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld, w Gessertshausen w Szwabii. Te słodkie i pikantne przysmaki będące częścią tradycji klasztornej można bez kłopotu przygotować również w domu.

 

Kategorie

Książki / Poradniki, leksykony... / Poradniki

 

Inne pozycje autora dostępne w księgarni