Powrót na poprzednią stronę

40 przepisów Królowej Fasoli

40 przepisów Królowej Fasoli

Mikołaj Rey

Wydawnictwo Editions Spotkania 2016

ISBN: 978-83-7965-172-6
format: 190x255, stron: 104, oprawa: twarda

INDEKS: EPT0009B45486

Cena: 65,00 złdodaję do koszyka

Fasola, według Mikołaja Reya, kryje w sobie nieodkryty potencjał kulinarny.

Warto po nią sięgać częściej ze wglądu na jej wartości odżywcze - jest bogata w potas, wapń i fosfor, zawiera lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.

W książce znajdują się przepisy na sałatki, pasty, pasztety, zupy, drugie dania oraz desery z fasoli.

„Każdy smakosz znajdzie tu coś dla siebie. Od zup i gulaszów po pasztety, chleby oraz ciasta. Odważę się twierdzić, że nie ma dzisiaj w Polsce większej znawczyni fasoli niż Pani Janina. Może mój słynny przodek Mikołaj Rey z Nagłowic rzekłby dzisiaj: „Fasoli ci u nas dostatek, to i przepisów tu wiele dla dziatek!”

A ja tylko dodam, iż jak ktoś szuka zdrowia, to niech go poszuka w fasoli.”
Mikołaj Rey

 

Kategorie

Książki / Inne / Zdrowie