Okładka

40 przepisów Królowej Fasoli

Mikołaj Rey Wydawnictwo: Wydawnictwo Editions Spotkania Dział: Zdrowie Format: 190x255 Stron: 104 Oprawa: twarda ISBN: 9788379651726 INDEKS: EPT0009B45486
65,00 zł
Darmowa dostawa od 150 zł Paczkomaty 10 zł Poczta Polska 15 zł Za pobraniem 15 zł

Opis

Fasola, według Mikołaja Reya, kryje w sobie nieodkryty potencjał kulinarny.

Warto po nią sięgać częściej ze wglądu na jej wartości odżywcze - jest bogata w potas, wapń i fosfor, zawiera lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.

W książce znajdują się przepisy na sałatki, pasty, pasztety, zupy, drugie dania oraz desery z fasoli.

„Każdy smakosz znajdzie tu coś dla siebie. Od zup i gulaszów po pasztety, chleby oraz ciasta. Odważę się twierdzić, że nie ma dzisiaj w Polsce większej znawczyni fasoli niż Pani Janina. Może mój słynny przodek Mikołaj Rey z Nagłowic rzekłby dzisiaj: „Fasoli ci u nas dostatek, to i przepisów tu wiele dla dziatek!”

A ja tylko dodam, iż jak ktoś szuka zdrowia, to niech go poszuka w fasoli.”
Mikołaj Rey