Smak dzikich roślin. Ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy ZNAK Dział: Zdrowie Format: 165x230 Stron: 272 Oprawa: twarda ISBN: 9788324073733 INDEKS: ZNK1162B56270Opis
Łąka, las, polana, a nawet przydomowy ogródek - wszystkie te miejsca skrywają dzikie rośliny będące skarbnicą smaku, witamin i kojących właściwości dla naszego ciała.
Poznaj moc dzikich ziół, chwastów oraz liści drzew i naucz się gotować w zgodzie z rytmem natury.
Dzięki tej książce przygotujesz:
• drożdżowy chleb orkiszowy na liściach łopianu,
• marmoladę z dzikiej forsycji,
• surówkę z liśćmi lipy,
• leśny dżin z jałowca,
• pokrzywowe kluseczki
i ponad 100 innych doskonałych potraw z wykorzystaniem nieoczywistych roślin rosnących blisko ciebie.
Książka Patrycji Machałek pozwoli ci odkryć właściwości nietypowych ziół, dowiesz się z niej liście jakich drzew idealnie urozmaicą domowe menu, znajdziesz inspiracje do kulinarnych eksperymentów i zaskoczysz znajomych o każdej porze roku.
Sezonowe gotowanie z dzikich roślin jest prostsze, niż myślisz!