Jedzenie i uczty Jezusa
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Dział: Teologia Format: 160x235 Stron: 224 Oprawa: miękka ISBN: 9788323337003 INDEKS: WUJ0125B60307Opis
Nie trzeba być kucharzem, by delektować się tą książką. Jest frapująca i bogata w informacje. Mam nadzieję, że w niej zasmakujecie. Bóg mi świadkiem, że dla mnie to była uczta.
Phyllis Tickle, autorka książki The Great Emergence
Douglas E. Neel i Joel A. Pugh łączą wiedzę biblijną i gruntowną znajomość antycznej kultury basenu Morza Śródziemnego ze sztuką kulinarną, uzyskując doskonały rezultat. Nic więc dziwnego, że Przyszedł Syn Człowieczy: je i pije; nic dziwnego, że psalmista radzi: Skosztujcie i zobaczcie.
Wielebny Herry T. Cook, ksiądz Kościoła Episkopalnego, autorksiążki Long Live Salvation by Works
Nowy Testament pełen jest opowieści o tym, jak Jezus jadał w towarzystwie innych ludzi od wystawnych uczt weselnych, po proste posiłki składające się z chleba i ryb. Jedzenie i uczty Jezusa, zapraszając czytelnika do stołu, pozwala w nowy sposób spojrzeć na życie w czasach biblijnych.