Receptury z klasztornej piwniczki. Mięsa, zrazy, befsztyki, bitki, cynaderki
Wydawnictwo: Wydawnictwo AA s. c. Dział: Poradniki Format: 152x212 Stron: 72 Oprawa: twarda ISBN: 9788361374534 INDEKS: WAA0115B22330Opis
Ta książka kucharska to wydawnictwo niezwykłe. Zbiera i przypomina oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe sekrety kuchni, która przeżywa dziś swój zasłużony renesans.
Znajdujemy tu stare receptury na potrawy najbardziej wyszukane, ale i najbardziej popularne. Potrawy mięsne i rybne, wina i nalewki, ciasta i desery... Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas świętowania, na Adwent i Wielki Post, na Boże Narodzenie i Wielkanoc.
Zachowując piękny język, w jakim owe dawne receptury były spisywane, ozdabiając je perełkami sarmackiego humoru i ubarwiając ponętnymi ilustracjami - książka ta pozwala wczuć się w nastrój towarzyszący owemu starodawnemu obyczajowi i nieśpiesznego wydobywania z darów natury barw, smaków, aromatów.