Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego Miasta
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy ZNAK Dział: Historia ogólna Format: 140x205 Stron: 288 Oprawa: miękka ISBN: 9788324069118 INDEKS: ZNK1217B61696Opis
Magdalena Wolińska-Riedi, autorka książki „Mój Rzym” oraz
watykańskiej trylogii z bestsellerową „Kobietą w Watykanie”, od
ponad dwudziestu lat mieszka w samym sercu Wiecznego Miasta.
Tym razem w swojej opowieści zabiera nas na niezwykły spacer po
historii najsłynniejszych rzymskich dań.
Poczujemy zapach świeżych ziół i aromatycznych przypraw,
odkryjemy smak chrupiącej bruschetty, prawdziwej rzymskiej pizzy
i doskonałego makaronu, jaki zjeść można tylko tutaj. Poznamy
dzieje rodzin, które od pokoleń prowadzą restauracje w sercu
Rzymu, kultywując tradycję przodków i bazując na prastarych
przepisach.
Wyruszymy wraz z autorką na spacer po nieodkrytych zaułkach
miasta, by trafić do lokali, które pachną tradycją, historią i miłością
do rzymskiej kuchni – pełnej smaku, aromatu i pikanterii. Dowiemy
się, co odróżnia pizzę rzymską od neapolitańskiej, w której dzielnicy
znajduje się najstarsza restauracja świata, dlaczego figi są
najlepszym dodatkiem do letniego obiadu i czemu warto zamawiać
wino stołowe.
Autorka zaprosi nas również do swojej kuchni, dzieląc się z
czytelnikami przepisami, dzięki którym będziemy mogli zmysłami
przenieść się do Wiecznego Miasta i „skosztować” Rzymu w naszym
własnym domu.