Receptury z klasztornej piwniczki. Wina, piwa, nalewki, likiery
Wydawnictwo: Klub Książki Katolickiej Dział: inne… Format: 110x170 Stron: 72 Oprawa: twarda ISBN: 9788361374527 INDEKS: KKK0026B6636Opis
Ta niezwykła książka kucharska nie tylko przypomina zapomnianą dziś sztukę domowego wyrobu nalewek, piw, miodów czy win - sztukę, która narodziła się w średniowiecznych klasztorach i często tylko tam przetrwała. Zachowując piękny język, w jakim owe dawne receptury były spisywane, ozdabiając je perełkami sarmackiego humoru i ubarwiając ponętnymi ilustracjami - pozwala wczuć się w nastrój towarzyszący owemu starodawnemu obyczajowi nieśpiesznego wydobywania z darów natury barw, smaków, aromatów... czyli jak pisze Jacek Kowalski.
Co się w klasztornych celach wyrabiało,
Wyrabiać mogło, lub powinno było,
Jak się warzyło, jak destyllowało -
Wszystko się w książeczce tej pomieściło.
Jam to, nie chwaląc się, zebrać zamierzył,
Zebrał, zrymował, spróbował i przeżył.